Liberaal Groen is sinds 2016 een thematisch netwerk van de VVD. Thematische netwerken zijn één van de drie organisatievormen binnen de partij. De VVD kent verder regio’s en lokale netwerken.
Alle netwerken mogen actuele moties indienen op partijcongressen en amendementen op verkiezingsprogramma’s. Ook kunnen zij kandidaten bij de Permanente Scoutingscommissie aandragen voor de Eerste Kamer, Tweede Kamer en het Europees Parlement.
De onderscheidende taken van het thematisch netwerk zijn:
- Het binden, verbinden en faciliteren van liberaal denkenden en voelenden die langs thematische lijn willen samenwerken.
- Bijdragen aan het inhoudelijke debat en het organiseren van bijeenkomsten rondom het thema van het thematische netwerk.
- Het onderhouden van contact met volksvertegenwoordigers en bestuurders die op het terrein van het thematische netwerk actief zijn.
Liberaal Groen geeft hier op de volgende manieren invulling aan.
- Contact onderhouden met relevante bedrijven, maatschappelijke organisaties en de duurzaamheidsnetwerken van andere politieke partijen.
- Activiteiten organiseren, zoals bedrijfsbezoeken, borrels en webinars.
- Eigen onderzoek en aanbevelingen voor beleid doen.
- Actuele moties indienen op partijcongressen.
- Inbreng en amendementen leveren op verkiezingsprogramma’s.
- (Digitale) gesprekken met VVD-kandidaten voor en -leden van het Europees Parlement en de Tweede Kamer voeren en faciliteren.
- VVD’ers uit gemeenten, provincies en waterschappen betrekken bij onze specialistische teams.
Bestuur
Volgens de partijstatuten wordt de voorzitter van het thematisch netwerk door het VVD-hoofdbestuur benoemd. In de praktijk geldt dit ook voor de secretaris. Het thematische netwerkbestuur kan voor beide functies een voordracht doen.
Liberaal Groen mag zelf aanvullende bestuursleden benoemen. Wij maken gebruik van een sollicitatieprocedure. Vacatures worden op onze website en in onze nieuwsbrief bekendgemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich gedurende ongeveer een maand melden. Iedereen die solliciteert, spreekt minstens één en normaliter twee van onze zittende bestuursleden. Bij voorkeur persoonlijk, maar afhankelijk van beschikbaarheid en locatie kan ook gekozen worden voor een digitaal gesprek. We toetsen de kandidaten aan de hand van onze eigen criteria, die in de vacature staan beschreven, en het ‘profiel liberaal politicus’ van de VVD.
Na de eerste ronde beslist het bestuur in gezamenlijkheid welke kandidaten doorgaan. Die spreken ieder afzonderlijk de voorzitter. Na deze tweede ronde beslist het bestuur weer in gezamenlijkheid welke eindkandidaten worden uitgenodigd om tot het bestuur toe te treden. Alle kandidaten worden gelijktijdig op de hoogte gebracht.
Wij informeren het VVD-hoofdbestuur en de Tweede Kamerfractie over veranderingen in het bestuur. (Wanneer we een nieuwe voorzitter of secretaris voordragen, is dus akkoord van het hoofdbestuur vereist. Dit vergt doorgaans iets meer dan een maand.)
Tenslotte worden de nieuwe bestuurdersleden aan de leden voorgesteld op onze website en in onze nieuwsbrief. Het hele proces, van de opening van de vacature tot en met de bekendmaking, neemt zo’n 3 maanden in beslag.
Het bestuur van Liberaal Groen overlegt wekelijks. Gemiddeld steken onze bestuursleden een halve dag per week in Liberaal Groen. Alle bestuursfuncties zijn onbezoldigd. De maximale zittingsduur van bestuursleden is twee keer 4 jaar.
Liberaal Groen kent verder drie specialistische teams — Nieuwe Economie, Voedsel en Water — die ieder door minstens één bestuurslid worden geleid. Lees hier meer over de teams.
Interne besluitvorming
De thematische netwerken zijn volgens de partijstatuten bevoegd om hun eigen besluitvorming in te richten.
Liberaal Groen organiseert digitale ledenbijeenkomsten over onze inbreng op verkiezingsprogramma’s en de indiening van actuele moties en amendementen. We streven daarin naar consensus, maar leggen de eindverantwoordelijkheid bij het bestuur om de standpunten van Liberaal Groen te bewaken.
Het bestuur van Liberaal Groen heeft door de jaren enkele kandidaten voorgedragen voor de Eerste en Tweede Kamer. Ervaring, ook buiten de politiek, en affiniteit met onze thema’s zijn daarin bepalend geweest.
In de door het VVD-hoofdbestuur voorgestelde wijziging van het Huishoudelijk Reglement vervalt de taak en het recht van thematische netwerken om kandidaten voor te dragen. Liberaal Groen heeft, samen met andere thematische netwerken, amendementen ingediend om deze bevoegdheid te behouden. Ook hebben we voorstellen gedaan om de kandidaatstellingsprocedure van thematische netwerken naar het voorbeeld van de regio’s en lokale netwerken vorm te geven.
Lid worden
VVD-leden kunnen zich aansluiten bij een thematisch netwerk, en aanmelden voor activiteiten, in MijnVVD.
Ben je geen lid van de VVD, maar wel geïnteresseerd in een activiteit van Liberaal Groen? Neem dan contact op met secretaris@liberaalgroen.vvd.nl. Onze meeste activiteiten staan open voor niet-leden. Uitzonderingen zijn digitale ledenbijeenkomsten en soms activiteiten met VVD-politici.
Zowel VVD-leden als niet-leden kunnen zich aansluiten bij onze discussiegroep op LinkedIn.
Samenwerking
Liberaal Groen werkt op onderwerpen samen met de thematische netwerken Economische Zaken en Innovatie, Financiën, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Mobiliteit en Leefomgeving, Senioren in de Samenleving en het Liberaal Vrouwen Netwerk. Ook organiseren we activiteiten met lokale netwerken.
Thematische netwerkbesturen onderhouden contact omtrent de indiening van amendementen op verkiezingsprogramma’s om dubbeling te voorkomen en voorgestelde amendementen die bij één netwerk ongeschikt zijn mogelijk elders doorgang te laten vinden. Ook delen we in het algemeen ‘best practices‘ uit.
Alle thematische netwerken zijn te vinden op de website van de VVD.