De VVD is optimistisch over de kansen die gentech biedt voor een duurzamere en diervriendelijkere voedselproductie. Team Voedsel van Liberaal Groen duikt de komende maanden in deze technologie.
Op 10 december organiseren we samen met het thematisch netwerk De Impact van Verandering een webinar over genetische modificatie van planten en zaden. Te gast zijn Jeroen Rouppe van der Voort, onderzoeksmanager bij zaadveredelaar Enza Zaden; Jeannette Baljeu, lid van het Europees Parlement; en Wim Meulenkamp, woordvoerder tuinbouw en kwekersrecht voor de VVD in de Tweede Kamer.
Aanmelden
Datum: 10 december 2024
Tijd: 20.00–21.00 (Q&A vanaf 20.30)
Locatie: Digitaal
Aanmelden via MijnVVD. Geïnteresseerde niet-leden kunnen contact opnemen met secretaris@liberaalgroen.vvd.nl.
Achtergrond
In de Nederlandse land- en tuinbouw neemt de veredelingssector een belangrijke plaats in. Met name in de groenteveredeling zijn Nederlandse bedrijven vooruitstrevend in de wereld. Om die positie te behouden, wil de VVD de Europese regelgeving voor genetische modificatie van planten en zaden versoepelen. Zo kunnen plantenrassen worden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen plagen en extreem extreem, waardoor minder gewasbescherming nodig wordt.
Zogenoemde nieuwe genomische technieken, waarbij stappen in de veredeling met gentechniek worden overgeslagen, vallen nu nog onder strenge EU-regels voor genetische modificatie. Mede dankzij de jarenlange inzet van VVD’er Jan Huitema op dit dossier zijn de Europese Commissie en het Europees Parlement het eens geworden dat technieken die gelijkwaardig zijn aan traditionele veredeling van de hoogste eisen worden vrijgesteld. Om de ontwikkeling van overige gentechnieken te bevorderen, zou de risicobeoordeling moeten worden versneld.
De eindbeslissing is aan de Europese lidstaten, maar onder het huidige EU-voorzitterschap van Hongarije zien we geen vooruitgang. Ook Polen, dat op 1 januari het voorzitterschap voor een half jaar overneemt, is niet enthousiast over genetische modificatie.
Voor de Nederlandse sierteelt en de biologische sector is verder van belang dat het kwekersrecht in stand blijft, en dat gencombinaties niet kunnen worden gepatenteerd. Het Europees Parlement wil dit ook en heeft de Commissie verzocht om uiterlijk in juni 2025 verslag te doen van het effect van octrooien op de toegang van boeren en kwekers tot plantaardig teeltmateriaal. Een maand later zou Denemarken, dat net als Nederland wél opkomt voor technologische innovatie in de land- en tuinbouw, het voorzitterschap van de Europese Unie overnemen.
Sprekers
Jeroen Rouppe van der Voort is research manager bij zaadveredelaar Enza Zaden in Enkhuizen en coördineert het externe onderzoek naar toepassingen van innovaties in de moleculaire biologie, celbiologie en plantenziektekunde die de ontwikkeling van nieuwe groenterassen kunnen versnellen. Hij werkte eerder voor Keygene en Scienza Biotechnologies.
Jeannette Baljeu werd in juli gekozen tot lid van het Europees Parlement, waar ze voor de liberale Renew-fractie het woord voert in de commissie Interne Markt. Eerder was ze gedeputeerde industrietransitie, stikstof en water in de provincie Zuid-Holland en wethouder haven en vervoer in Rotterdam.
Wim Meulenkamp voert namens de VVD het woord op tuinbouw, kwekersrecht en visserij. Voordat hij een jaar geleden Kamerlid werd, werkte Wim als projectleider op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling en was hij bijna twintig jaar politiek actief in zijn gemeente Hof van Twente, eerst als raadslid en later als wethouder.