Hoe realiseren we economische groei en brede welvaart op een manier die onze aarde aankan? Is dat echt mogelijk? Welke kansen liggen er voor Nederland in de groene economie, en welke stappen moeten we nu zetten om daar te komen?
De VVD levert in dit kabinet de eerste minister van Klimaat én Groene Groei: Sophie Hermans. Op 26 november ging zij om tafel met negen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, drie bestuursleden van Liberaal Groen en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, die voor de VVD het woord voert op energie- en klimaatbeleid.
De deelnemers aan het rondetafelgesprek werken in verschillende sectoren, waaronder gas, high tech, investering, laadinfrastructuur en retail, en gaven de minister duidelijke ideeën mee over groene groei:
- Vergroening is een kans: voor innovatie, nieuwe bedrijven en het verminderen van ongewenste afhankelijkheden. Andere landen zien dit ook in. Als we in Nederland niets doen of afwachten, gaat dat ten koste van onze toekomstige welvaart.
- Investeer in pioniers en laat vervuilers betalen. Vervuiling is niet ‘gratis’. Zolang de kosten (deels) kunnen worden afgewenteld op de samenleving, is er geen gelijk speelveld voor duurzame alternatieven.
- Kies voor de sectoren die in Nederland de beste kansen hebben, en richt arbeidsmarkt, onderwijs en overheidsinvesteringen daar op in.
- Fouten maken mag. We kunnen niet alles in één keer goed doen. Vaak is geen keuzes maken erger.
- Blijf benadrukken waarom we het doen: Een gezonde en schone leefomgeving voor de inwoners van vandaag en morgen. Een sterke economie die met de tijd meebeweegt, en in een aantal sectoren zelfs wereldwijd leidend is.
- Maak de transitie behapbaar voor burgers. ‘Duurzaam’ is nog te vaak duur. De duurzame keuze zou altijd de logische keuze moeten zijn.
- Geef banken en andere bedrijven financiële prikkels om (meer) te investeren in innovatieve ondernemingen en projecten. Maak het ook aantrekkelijker voor particulieren om te investeren, dan plukken zij direct de vruchten van groene groei.
- Circulariteit is nog ondergeschoven in de bedrijfs- en verdienmodellen van een aantal grote sectoren. Bijvoorbeeld medische apparatuur en kleding. De overheid moet meer doen om hergebruik en reparatie de norm te maken.
Klik hier om het volledige verslag te lezen dat reeds met de deelnemers is gedeeld.
Liberaal Groen dankt alle deelnemers voor hun optimistische en kritische inbreng. We zijn Sophie en Silvio dankbaar — voor hun deelname aan dit rondetafelgesprek, maar vooral voor alles dat zij doen om met ambitieus en verstandig klimaatbeleid Nederland schoner en welvarender door te geven. We hopen beiden in de eerste helft van 2025 terug te zien op onze ledenactiviteiten.