Bezoek Planet B.io met Martijn Buijsse en Wim Meulenkamp

Martijn Buijsse Wim Meulenkamp

Zuivel zonder koe? Groene brandstof uit afgevangen CO₂? Het klinkt wellicht als toekomstmuziek, maar bij Planet B.io, de innovatiehub op het Biotech Campus Delft, maken toponderzoekers en -ondernemers deze duurzame innovaties mogelijk met steun van asr, dsm-firmenich, InnovationQuarter, de Gemeente Delft, de TU Delft en de Provincie Zuid-Holland.

De VVD-netwerken Economische Zaken en Innovatie en Liberaal Groen zien deze voorbeelden van groene groei graag met eigen ogen. Op vrijdag 16 mei gaan we met Tweede Kamerleden Martijn Buijsse en Wim Meulenkamp bij Planet B.io langs. Martijn houdt zich in de Tweede Kamer bezig met circulariteit, Wim met bio- en gentech. In oktober vorig jaar werd zijn motie aangenomen om proeverijen voor producten uit innovatieve fermentatie mogelijk te maken. Dankzij een eerdere motie van D66 en VVD kan kweekvlees in Nederland worden geproefd.

Volgens het internationale adviesbureau McKinsey staan we aan de vooravond van een ware biorevolutie. De Europese Unie noemt biotech als één van de sleuteltechnologieën die we moeten koesteren. Nederland heeft hierin volgens brancheorganisatie HollandBio een uitstekende uitgangspositie met gerenommeerde kennisinstituten en sterke clusters en netwerken in sectoren als agrifood en industrie.

Maar biotechbedrijven staan ook voor uitdagingen. Er is veel kennis, tijd en geld nodig om innovaties uit het lab in de praktijk te brengen. De financieringsrisico’s zijn voor banken vaak te hoog. Strenge Europese toelatingsprocedures vertragen de gang naar de markt. En dan zijn er nog enkele EU-lidstaten die zich principieel verzetten tegen gentech. Een tweede motie van Meulenkamp, om deze knelpunten in kaart te brengen en zo ver mogelijk weg te nemen, kreeg in oktober vrijwel unaniem steun van de Tweede Kamer.

De VVD draagt deze innovaties een warm hart toe. Met ons bezoek willen we extra informatie ophalen voor onszelf en onze Kamerleden over welke regelgeving in de weg zit, waar de financiering van opschaling wringt en – vooral – wat wij daar als partij aan kunnen doen.

Programma

  • 13.30–14.00: Inloop.
  • 14.00–14.30: Managing director Cindy Gerhardt over biotech en Planet B.io.
  • 14.30–15.00: Björn Heijstra, VP Commercial Innovation van LanzaTech, licht toe hoe zij groene ethanol en eiwitten fermenteren uit afvalgassen van de (staal)industrie.
  • 15.00–15.15: Q&A met LanzaTech.
  • 15.15–15.30: Pauze.
  • 15.30–16.00: Dr. Mario Pronk (TU Delft) neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterzuivering.
  • 16.00–16.30: Q&A voor zo’n 15 deelnemers met Pronk tijdens bezichtiging van de waterzuivering op locatie. Stephan van Sint Fiet (CEO) en Marcel Wubbolts (CTO) van Vivici praten de rest van de groep bij over (precisie)fermentatie.
  • 16.30–17.00: Paneldiscussie met Martijn Buijsse, Wim Meulenkamp en Timen van Haaster (HollandBio) over wat de politiek voor deze sector kan betekenen.
  • 17.00–18.00: Non-alcoholische borrel.

Sprekers

Cindy Gerhardt
Cindy Gerhardt
Planet B.io
Björn Heijstra
Björn Heijstra
LanzaTech
Mario Pronk
Mario Pronk
TU Delft

Bereikbaarheid

Planet B.io is gevestigd op het Biotech Campus Delft aan de Alexander Fleminglaan 1. Het programma begint in het Rosalind Franklin Biotechnology Center.

Vanwege productiewerkzaamheden op de campus geldt een toegangsbeleid. Van tevoren ontvangen deelnemers de belangrijkste veiligheids- en gedragsregels per e-mail en een QR-code voor toegang. Neem je rijbewijs, paspoort of andere identificatie mee. Bij aankomst wordt gecontroleerd of je op de lijst van genodigden staat.

We verwachten dat er zo’n 30 parkeerplekken beschikbaar zullen zijn. Kun je carpoolen, met de fiets of het OV? Doe dat dan vooral! Vanaf Station Delft neem je bus 61 naar halte Persijnlaan.

Aanmelden

Aanmelden binnenkort in MijnVVD. Er kunnen 40 leden mee. Geïnteresseerde niet-leden kunnen contact opnemen met secretaris@liberaalgroen.vvd.nl.

Voorafgaand aan het bezoek inventariseren we de interesse voor de wandeling met Dr. Pronk. Hiervoor zijn ongeveer 15 plaatsen beschikbaar. Ook vragen we leden die met de auto komen om hun kenteken door te geven voor de parking.

Voor de (non-alcoholische) borrel na afloop vragen we een eigen bijdrage van 5 euro.