Margreet van Gastel ontvangt D.U. Stikkerplaquette

Margreet van Gastel Bram Cool

Liberaal Groen-voorzitter Bram Cool mocht vorige week het D.U. Stikkerplaquette overhandigen aan Margreet van Gastel — een waardering voor VVD’ers die zich meer dan 20 jaar politiek hebben ingezet namens de partij. Margreet neemt na acht jaar vicevoorzitterschap afscheid van het bestuur van Liberaal Groen.

De onderscheiding is vernoemd naar Dirk Uipko Stikker, zakenman en mede-oprichter van de VVD, en tussen 1961 en 1964 secretaris-generaal van de NAVO.

Margreet is sinds de oprichting in 2008 bij Liberaal Groen betrokken. Toen Liberaal Groen in 2016 in de VVD opging als thematisch netwerk, werd Margreet bestuurslid en vicevoorzitter.

Margreet was daarvoor Statenlid in Gelderland en van 2002 tot en met 2010 VVD-raadslid, de laatste vier jaar als fractievoorzitter, in haar thuisstad Arnhem. Tussen 2010 en 2014 diende Margreet als wethouder voor Ruimtelijke Ordening, Milieu, Grondzaken en de Stadsregio. Ze is ook 15 jaar lang trainer geweest bij de Haya van Somerenstichting, het opleidingsinstituut van de VVD.

Met Liberaal Groen heeft Margreet het thema water hoog op de VVD-agenda gezet. Zo was zij de drijvende kracht achter een drukbezochte themamiddag over waterveiligheid en klimaatadaptatie bij Waternet in Amsterdam in 2022, waarbij de toenmalige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, sprak, alsook een bezoek aan innovatieve energie- en waterbedrijven op het Industriepark Kleefse Waard een jaar later.

Ook buiten de politiek heeft Margreet een indrukwekkende staat van dienst. Ze is de voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Energiefonds Overijssel, lid van het Algemeen Bestuur van het Klimaatverbond, voorzitter van het Nederlandse Watermuseum, lid van de Raad van Advies van de Green Business Club Nederland, lid van de Raad van Toezicht van Cirtex Circulair Textiel Rivierenland en voorzitter van Natuur en Milieu Gelderland. Sindskort neemt ze zitting in de Commissie Inclusieve Verduurzaming van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Eerder leidde Margreet de Adviescommissie Warmte van het Ministerie van Economische Zaken.

We gaan Margreets kennis, wijsheid en vriendschap ontzettend missen in het bestuur, en we hopen dat we haar daar langs informele weg de komende jaren toch nog af en toe om mogen vragen. Ook vanuit ons veel dank en waardering voor alles dat Margreet voor Liberaal Groen en de VVD heeft betekend en bereikt!