Nieuwe voedselproducten en groene gewasbeschermingsmiddelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de land- en tuinbouw, maar lopen in de Europese Unie tegen hetzelfde probleem aan: toelatingsprocedures die niet zijn toegespitst op de nieuwste innovaties vanuit Nederland. De VVD pleit voor modernisering.
Het thematisch netwerk Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Team Voedsel van Liberaal Groen organiseren op 10 april een inspirerend webinar over de kansen die onze zaadsector en versketens in de productie-tuinbouw zien.
Te gast is Bart Millenaar, voormalig beleidsadviseur van Jan Huitema en dit jaar zelf kandidaat voor het Europees Parlement. Rob Baan van Koppert Cress en Alie de Boer van de Universiteit van Maastricht brengen ons op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van gezonde voeding en hoe de EU daar naar kijkt. Loek Pijls vertelt meer over hoe de Europese regelgeving in elkaar steekt, en waarom. Peter Maes van Koppert Biological Systems deelt zijn ervaring vanuit groene gewasbescherming. Uiteraard zal er ruimte zijn om vragen te stellen.
Aanmelden
Datum: 10 april 2024
Tijd: 19.30–21.00 (Q&A vanaf 20.30)
Locatie: Digitaal
Aanmelden via MijnVVD. Geïnteresseerde niet-leden kunnen contact opnemen met secretaris@liberaalgroen.vvd.nl.
Sprekers
Als beleidsadviseur van VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft Bart Millenaar de afgelopen drie jaar gewerkt aan resultaatgericht landbouwbeleid dat werkt voor boeren, mensen, dieren en het milieu. Nu streeft hij ernaar zelf een verschil te maken in het Europees Parlement door — samen met de ondernemers die dagelijks met hun poten in de klei staan — het boerenverstand naar Brussel te brengen.
Rob Baan is sinds 2002 eigenaar van Koppert Cress, een bedrijf in microgroenten. ‘Wij bedenken de mooiste smaken door te speuren in de natuur en in de cultuur van diverse landen.’ Deze smaken worden gebruikt door de meest toonaangevende restaurants ter wereld. Voordat Rob Baan zich bezighield met cressen, werkte hij in ruim 70 landen over de hele wereld als tuinbouw-allrounder. De rode draad van zijn werkzaamheden was altijd het willen doorgronden van de materie, het willen begrijpen van een cultuur en het zoeken naar oplossingen. Zijn verzamelde kennis zet hij nu in om de logica achter vers voedsel als beste en meest natuurlijke gezondheidsbron aan de consument uit te leggen.
Hoe genereer en implementeer je wetenschappelijke kennis over duurzaamheid, gezondheid en veiligheid van voedsel? Alie de Boer is de oprichter van het Food Claim Centre Venlo en universitair docent voedselinformatie aan de Campus Venlo van de Universiteit Maastricht, waar ze onderzoek doet naar voedingswetenschappen en voedselinformatie om deze vraag te beantwoorden.
Loek Pijls was tot 2015 directeur voor nutrition innovation bij Coca-Cola. Daarvoor werkte hij jaren voor Nestlé, onder meer als hoofd van de afdeling voedselclaims. Ook was hij lid van de Nederlandse Gezondheidsraad. Pijls adviseert bedrijven en overheden over wet- en regelgeving omtrent de gezondheidswaarde van voeding met Loekintofood.
Peter Maes werkt sinds 1998 bij Koppert Biological Systems, de pionier en marktleider in biologische gewasbescherming. Zo wendt het bedrijf natuurlijke vijanden aan om plagen te bestrijden, zet het hommels in voor bestuiving, en microbials en biostimulanten voor de ondersteuning, bescherming en versterking van gewassen. Als chief strategy officer pleit Maes voor versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen: ‘We moeten hiermee niet achterop raken, omdat dit boeren en tuinders helpt de transitie naar weerbaar telen te maken.’
Promotie
Deel de flyer met link naar deze pagina om het webinar te promoten!
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.